Το κουτί της Πανδώρας


Έτος έναρξης προβολής: 2007
Κανάλι Προβολής: Alpha
 
Το κουτί της Πανδώρας

Παρουσίαση: Κώστας Βαξεβάνης

Επεισόδια:

www.koutipandoras.gr

Μαρία Μπέϊκου: η άγνωστη φωνή του Ψυχρού πολέμου
Η Μαρία Μπέικου υπήρξε η άγνωστη φωνή του Ψυχρού πολέμου για την Ελλάδα, τα χρόνια μετά τον εμφύλιο. Η εκφωνήτρια του ελληνόφωνου σταθμού της Μόσχας. Το «Εδώ Μόσχα» που έντυνε με τη φωνή της, ήταν η ελπίδα της μελλοντική νίκης για την πλευρά των ηττημένων. Και μια απειλή για τους νικητές. Η Μπέικου υπήρξε ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που δεν ξέρουμε.

"Alive, οι επιζήσαντες"
Η πραγματική ιστορία για την ταινία Alive
Πως μια ομάδα μαθητών επέζησε στις χιονισμένες Άνδεις μετά από αεροπορικό δυστύχημα τρώγοντας τα πτώματα φίλων και συγγενών

Στα έγκατα του CERN
Το Κουτί της Πανδώρας αναζητά το σωματίδιο του Θεού. Θα γίνει το μεγαλύτερο πείραμα στον πλανήτη; Κινδυνεύουμε στ αλήθεια; Ισχύουν όσα γράφει ο Νταν Μπράουν στους Ιλουμινάτι για το υπερόπλο του CERN; Η κάμερα της εκπομπής και ο Κώστας Βαξεβάνης στα μυστικά του CERN

«Κατίν: Ένα άγνωστο έγκλημα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου»
Η πραγματική ιστορία πίσω από την συγκλονιστική ταινία του Αντρέι Βάιντα. Τον Σεπτέμβριο του 1939 οι στρατιές του Χίτλερ εισέβαλαν στην Πολωνία. Ήταν το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν, υλοποιώντας ένα κρυφό πρωτόκολλο του Συμφώνου μη επίθεσης με την Γερμανία εισβάλει από Ανατολικά στην Πολωνία.

"Αγρότης μόνος, ψάχνει..."
Γιατί η Ελλάδα μια γεωργική χώρα δεν παράγει πια γεωργικά προϊόντα; Γιατί ένας καλλιεργεί και δέκα μεταπωλούν; Γιατί ένα γεωργικό προϊόν καταλήγει έως και δέκα φορές πιο ακριβό στον καταναλωτή; Γιατί τα τρακτέρ είναι πλέον πιο γνωστά από τα μπλόκα και όχι από το όργωμα;

FACEBOOK ή FAKEBOOK;
Στις 4 Φεβρουαρίου  του 2004, ο Μαρκ Ζούγκερμπεργκ, ένας 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ, δημιούργησε το FACEBOOK. Φιλοδοξία του ήταν να μοιραστεί τα πάντα με τους φίλους του και αρχικός σκοπός του να βρει παλιούς συμμαθητές του. Μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε να αριθμεί μισό δισεκατομμύριο χρήστες

Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο!
Η κυριαρχία  του τσιγάρου, ήρθε με την κυριαρχία του προτύπου που πλάσαρε. Με λίγο καιόμενο καπνό, μέσα στην αιθάλη του, ο καθένας γινόταν Μπόγκαρντ, Γκρέτα Γκάρμπο, Τσε Γκεβάρα ή Ζαν Πωλ Σαρτρ.

Μαριναλέντα, η Γη της Ουτοπίας
Η Γη της Ουτοπίας, η Μαριναλέντα είναι ένα ουτοπικό χωριό 3.000 κατοίκων στην Ανδαλουσία. Ίσως η προσπάθεια να περιγράψει κάποιος τη διαφορετικότητα του χωριού με όρους πολιτικής και οικονομίας να είναι και δύσκολο και αντιφατικό. Στην Μαριναλέντα ταιριάζουν περισσότερο το παράδειγμα και οι ήρωες ενός κόμικ: Του Αστερίξ.

Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα
Οι λέξεις «Άγιος Παντελεήμονας» έχουν ακουστεί χιλιάδες φορές, τα τελευταία χρόνια στα δελτία ειδήσεων. Η περιοχή του κέντρου της Αθήνας περιγράφεται ως γκέτο, όπου κυριαρχούν η εγκληματικότητα, η βρωμιά, ο κίνδυνος. Κατά καιρούς, βίαιες επιθέσεις στην περιοχή, από ναζιστικές οργανώσεις ή ομάδες αλλοδαπών, έρχονται να επιβεβαιώσουν πως έτσι είναι τα πράγματα.

Η βιομηχανία της ευτυχίας
Βιβλία με συνταγές ευτυχίας, οδηγίες ζωής, σχέδια με φενγκ σούι, εξωτικά ονόματα, αστρολόγοι και σύγχρονοι μάντεις. Ανάμεσα στα πράγματα που αγοράζουμε κάθε μέρα, περιλαμβάνονται και συνταγές ευτυχίας. Το σούπερ μάρκετ των υποσχέσεων, γεμίζει καθημερινά με νέα προϊόντα.
Κανένας δεν μπορεί να ορίσει τι είναι η ευτυχία. Δεν υπάρχει όμως και κανένας που να μην την θέλει. Αυτό μάλλον το ξέρουν καλά όσοι έχουν στήσει μια σύγχρονη βιομηχανία ευτυχίας. Δεν έχει σημασία πόσο αποτελεσματικές είναι οι συνταγές τους. Σημασία έχει πως φαντάζουν πια αναγκαίες.

Δημόσιο: το όνειρο που έγινε εφιάλτης (28/11/2010 - ΝΕΤ)
Το Δημόσιο στην Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο όνειρο ή ένας μεγάλος εφιάλτης. Εξαρτάται από ποια μεριά του γκισέ στέκεσαι. Οι συναλλαγές με το Δημόσιο έχουν γίνει ανέκδοτα και επιθεωρήσεις. Η παραγωγικότητά του μετριέται με τον αριθμό των σφραγίδων που μπαίνουν σε ένα χαρτί.
Στην Ευρώπη μπορείς να ανοίξεις εταιρεία σε μερικά λεπτά από το κομπιούτερ σου. Στην Ελλάδα χρειάζεσαι ένα μήνα και ατελείωτη ταλαιπωρία για να πηγαίνεις από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Παρα-μύθοι για μεγάλους (04/12/2010 - ΝΕΤ)
Μια φορά και έναν καιρό, στους καιρούς των παιδικών μας χρόνων, οι δράκοι ήταν γνωστοί και το τέλος προδιαγεγραμμένο. Οι δράκοι μεγάλωσαν μαζί μας, έγιναν αόρατοι, αλλά συνεχίζουμε να ζούμε στην εποχή του μύθου, του πολιτικού, του προσωπικού, αλλά και αυτού που αποκαλούμε μάρκετινγκ.
Τα παραμύθια πολλές φορές είναι τα αόρατα υλικά της ύπαρξής μας. Μπορεί να σε στοιχειώνουν ή να σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Περισσότερο από ποτέ η ζωή μας κινείται στις ράγες των παραμυθιών, που δημιουργούν σύγχρονοι παραμυθάδες. Διαφημιστές, πολιτικοί, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, ντύνουν με το παραμύθι τους τον τρόπο της ύπαρξής μας.
Τα μεγαλύτερα οράματα φτιάχτηκαν πάνω σε ουτοπικές πραγματικότητες ή σε μύθους αρχηγών. Πόση ανάγκη έχουν οι άνθρωποι ένα όραμα στην εποχή του ΔΝΤ; Κατηγορούμε τους πολιτικούς για ψέματα. Πόσο ανθεκτικοί είμαστε στην σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας;

Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; Α’ μέρος (09/12/2010 - ΝΕΤ)
Πριν από τριάντα εφτά χρόνια, ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Πολυτεχνείο, απέδειξε πως η Παιδεία είναι κυρίως ένα μάθημα Δημοκρατίας. Σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.
Στα Πανεπιστήμια, στους χώρους της ανώτατης σκέψης, όλα δεν είναι αυτονόητα καλά.
Στα ελληνικά Πανεπιστήμια μπορείς να κάνεις καριέρα, όχι πάντα με πανεπιστημιακή επάρκεια. Μπορείς επίσης να αγοράσεις πτυχιακή εργασία ή μεταπτυχιακό με 1200 ευρώ, όπως κάναμε εμείς.
Την ίδια ώρα βέβαια, είναι κοινό μυστικό, πως τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα από πανεπιστημιακούς παράγοντες και καθηγητές, που προκύπτουν από πολιτικές συναλλαγές με κόμματα και πολιτικές νεολαίες. Οι πολιτικές νεολαίες είναι εκεί για να προσφέρουν σημειώσεις, διασκέδαση και ίσως κάποια πανεπιστημιακή εξέλιξη.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για ένα ακόμη θέμα ταμπού. Για μια κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια που μένει στο σκοτάδι, με το επιχείρημα πως η αποκάλυψή της, θα βλάψει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; Β’ μέρος (16/12/2010 - ΝΕΤ)
Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζει την έρευνα για τα πανεπιστήμια.
Πως το δημόσιο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε προσωπικό;
Πως η ανομία και η αδιαφάνεια δημιουργεί κλίκες, συναλλαγές, νεποτισμό και οικογενειοκρατία;
Και μια αποκάλυψη στο Κουτί της Πανδώρας. Ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε ως συνεργάτης της χούντας από το πανεπιστήμιο επέστρεψε ως καθηγητής και πρύτανης.

Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; Γ’ μέρος (23/12/2010 - ΝΕΤ)
Μέσα στη γενικότητα των όρων «πανεπιστήμιο», «επιστήμη», «μόρφωση», πολλές φορές συναντάς την αναίρεσή τους. Καθηγητές χωρίς επιστημονικό έργο που αναδείχθηκαν με συσχετισμούς. Σκάνδαλα που χρησιμοποιούν ως κάλυψη το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παρανομίες που κρύβονται κάτω από το αυτοδιοίκητο.

Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; Δ’ μέρος (30/12/2010 - ΝΕΤ)
Το κακό σύστημα της Παιδείας, συναντά μια κακή συλλογική αντίληψη. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο. Είτε το αξίζουν είτε όχι. Και το χειρότερο είτε αξίζει αυτό το Πανεπιστήμιο είτε όχι. Ολόκληρη η κοινωνία και μαζί της η πολιτική ηγεσία, συζητούν σοβαρά, για το αν κάποιος που δεν πιάνει τη βάση του δέκα, δικαιούται να μπει ή όχι στο Πανεπιστήμιο. Μια τέτοια κουβέντα θα ήταν αδιανόητη στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα όμως όπου η Παιδεία ταυτίζεται με το εξεταστικό σύστημα και η αξία με το Πανεπιστήμιο, είναι έως και αναγκαία.

Ζωή ανάμεσα στο όριο και το εμπόριο ωαρίων (13/01/2011 - ΝΕΤ)
Η Ελλάδα δείχνει να έχει ξεπεράσει πολλά από τα ταμπού που καταδίκαζαν ζευγάρια να παραμείνουν άτεκνα. Η επιστήμη έχει εξελιχθεί στο θέμα της εξωσωματικής. Ο τζίρος των εξωσωματικών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια το χρόνο. Η λέξη «τζίρος» είναι μάλλον λέξη κλειδί.
Περίπου 60 κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης λειτουργούν στην Ελλάδα. Χωρίς άδεια. Ένας νόμος του 2005 καθόριζε τις διαδικασίες για την εξωσωματική. Ποιός τον ελέγχει; Μια Ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου που δημιουργήθηκε, αδρανοποιήθηκε. Τα κέντρα γονιμότητας καυχιούνται για τις επιτυχίες τους παραθέτοντας αριθμούς, αλλά τους ίδιους αριθμούς αρνούνται να τους παραδώσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή για έλεγχο.

Η άρρωστη σχέση γιατρών και φαρμακοβιομηχανίας (20/01/2011 - ΝΕΤ)
Το Φθινόπωρο του 2009, η Ελλάδα ζούσε με τον φόβο του ιού Η1 Ν1. Του ιού των χοίρων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είχε κηρύξει πανδημία σε επίπεδο 6 για την υφήλιο. Αρκετοί γνωστοί επιστήμονες προσέφεραν το κύρος τους τηλεοπτικά υπέρ του εμβολιασμού. Οι Έλληνες δεν εμβολιάστηκαν, αλλά το υπουργείο Υγείας προμηθεύτηκε 12.000.000 εμβόλια. Η Ελλάδα που δεν έχει καταργήσει ακόμη τα ράντζα και το «φακελάκι», ξεπέρασε τον εαυτό της σε αυτό και μόνο τον τομέα της Υγείας.

Ο ιός των πουλερικών, ο ιός των χοίρων έκαναν ακόμη πιο πλούσιους τους ήδη «χρυσούς γιούς» της φαρμακοβιομηχανίας. Από την δεκαετία του 70, οι γιατροί γίνονται όλο και πιο πολύ όμηροι των φαρμακοβιομηχάνων. Πληρωμένα συνέδρια, χρυσωμένες μελέτες, ψεύτικες επιστημονικές ανακοινώσεις, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Η κρίση με απλά λόγια και το μέλλον με λίγα (27/01/2011 - ΝΕΤ)
Όπου ευημερούν οι αριθμοί και οι θεωρίες συνήθως δεν ευημερούν οι άνθρωποι. Και δυστυχώς εδώ και καιρό οι αναλύσεις και οι θεωρίες είναι πολλές.

Κρίση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τρόικα, επιμήκυνση, πτώχευση, σπρέντ, οίκοι αξιολόγησης. Τι είναι η κρίση και όλα όσα γέννησε σε όρους, αλλά και καταστάσεις; Τι σημαίνουν όλες οι λέξεις που ξαφνικά μάθαμε να χρησιμοποιούμε;

Μέσα σε δύο χρόνια γίναμε πιο σώφρονες, ρίχνουμε ανάθεμα στο παρελθόν της ευδαιμονίας και κυρίως φοβόμαστε. Από την άλλη υποψιαζόμαστε πως κάποιοι παίζουν παιχνίδι στις πλάτες μας, ετοιμάζουν τα χειρότερα για την Ελλάδα και εμφανίζουν ως μονόδρομο τον δρόμο που οδηγεί στον γκρεμό.

Το «Κουτί της Πανδώρας» «ξεφυλλίζει» το λεξικό της κρίσης.

Πολιτική είναι η τέχνη της ατιμωρησίας; (03/02/2011 - ΝΕΤ)
Στην Ελλάδα η έκφραση «το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκκαλο», φαντάζει υπόσχεση χωρίς περιεχόμενο. Όταν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γεμίζουν με στοιχεία σκανδάλων, οι πολιτικοί και η πολιτική εφορμούν με την ρομφαία της κάθαρσης.

Τα σκάνδαλα γίνονται ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά όλα σταματάνε εκεί. Η πολιτική όλο και περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης, μοιάζει με την τέχνη της ατιμωρησίας. Πολιτική και δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητες, αλλά δείχνουν να συμφωνούν στη μη τιμωρία των μεγάλων υπευθύνων.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιός ευθύνεται για την ατιμωρησία; Γιατί τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ελλάδα συναντούν τα έδρανα της Βουλής, αλλά ποτέ το κελί της φυλακής;

Siemens, «φούσκα» Χρηματιστήριου, δομημένα ομόλογα, υποκλοπές- Vodafone, απαγωγή Πακιστανών: Μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα. Αποδόθηκαν ευθύνες στους υπαίτιους;

«Το Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που για κάποιους έγινε νόμος μη ευθύνης.

Πολεμικές αποζημιώσεις: Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Ά ΜΕΡΟΣ (10/02/2011 - ΝΕΤ)
Η Γερμανία σήμερα δεν έχει τίποτα που να θυμίζει τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Οι Γερμανοί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έγιναν φίλοι μας. Η φιλία όμως αυτή δεν συνοδεύτηκε με τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα. Το ιστορικό και όχι μόνο δημοσιογραφικό ερώτημα είναι, αν για αυτό φταίει η Γερμανία ή η Ελλάδα.

Υπόθεση Μέρτεν (17/02/2011 - NET)
Η υπόθεση Μέρτεν είναι από τις πιο συγκλονιστικές και πιο άγνωστες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ένας ναζί εγκληματίας συλλαμβάνεται στην Αθήνα, δικάζεται αλλά δεν εκτίει την ποινή του. Απελευθερώνεται στην Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δέχεται τα πυρά όλων των κομμάτων. Μια μεγάλη πολιτική κρίση ξεσπάει στην Ελλάδα. Φόντο της η μυστική διπλωματία, ο Ψυχρός Πόλεμος, και το γεγονός πως πολλοί από τους στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού είναι πρώην συνεργάτες των Γερμανών.

Διόδια: όταν η μπάρα πέφτει στα κεφάλια μας (24/02/2011 - ΝΕΤ)
Οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν και σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων. Η αυθόρμητη έκφραση διαμαρτυρίας μετατρέπεται σε κίνημα και το «δεν πληρώνω διόδια», εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Μπορεί να φταίει η οικονομική κρίση, μπορεί κάποιοι πραγματικά να βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από την μαζικοποίηση της άρνησης πληρωμών να μην πληρώνουν. Στη βάση όμως αυτού του κινήματος υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν που διεκδικούν όχι να μην πληρώνουν κάποια ευρώ, αλλά το δικαίωμά τους ως έλληνες πολίτες.

Το κίτρινο σπίτι, εμπορία οργάνων στον πόλεμο του Κοσσόβου (03/03/2011 - ΝΕΤ)
Το Κόσσοβο είναι το αποτέλεσμα ενός πολέμου, το 1999 και ενός έρωτα. Του πολιτικού έρωτα των ΗΠΑ και των συμμάχων της προς τους Αλβανούς του Κοσσόβου.
Το Κόσσοβο παρά τις αντιδράσεις αυτονομήθηκε. Η πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου, είναι οι παλιοί πολέμαρχου του UCK. Ακόμη και στις ΝΑΤΟικές εκθέσεις, εμφανίζονται ως μια ομάδα με άνομες ενέργειες. Εγκλήματα πολέμου, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Στη διάρκεια του πολέμου το 1999, ομάδες του UCK σκότωναν αμάχους στο Κόσσοβο τους αφαιρούσαν τα όργανα και τα πουλούσαν. Το «κίτρινο σπίτι», το σύμβολο της φρίκης, ανοίγει την πόρτα του στην αλήθεια.
Ο αρχηγός του UCK και νυν πρωθυπουργός του Κοσσόβου απαντά στις κατηγορίες που τον θέλουν αρχηγό μιας εγκληματικής ομάδας που εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.
Το ένοχο μυστικό του ΟΗΕ αποκαλύπτεται. Οι απόρρητες εκθέσεις που αποδεικνύουν πως ο ΟΗΕ ήξερε, βγαίνουν από το «Κουτί της Πανδώρας».
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των σύγχρονων πολέμων

Πολεοδομίες, οι δομές της διαφθοράς (1ο μέρος) (10/03/2011 - ΝΕΤ)
Οι νόμοι για τα σπίτια αριθμούν πάνω από 20.000 σελίδες, τις οποίες κανένας δεν γνωρίζει.
Με τόσες σελίδες νόμων και πολεοδομίες «κέρβερους» θα περίμενε κάποιος να είμαστε η χώρα της πολεοδομικής νομιμότητας. Έχουμε όμως 2,5 εκατομμύρια αυθαίρετα.
Το ένα πέμπτο των καταγγελιών που γίνονται για δημόσιες υπηρεσίες αφορούν τις Πολεοδομίες. Πρόσφατα εντοπίστηκαν υπάλληλοι Πολεοδομίας με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η διαφθορά στις Πολεοδομίες είναι νομοθετημένη. Από υπουργούς, νομάρχες, δημάρχους.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει στον οικισμό Μονολίθι των Ιωαννίνων, όπου ο νομάρχης υπογράφει ως πολεοδόμος, για οικοδομική άδεια ξενοδοχείου σε μη οριοθετημένο οικισμό.
Η εκπομπή ταξιδεύει στη Ζαχάρω Ηλείας, όπου οι παρανομίες της Πολεοδομίας και του έκπτωτου δημάρχου Πανταζή Χρονόπουλου, νομιμοποιούνται σε ένα καθεστώς συνενοχής και συγκάλυψης.
Πώς δάση, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι έχουν οικοδομηθεί ακόμη και με πολεοδομικές άδειες;
Πώς η νομολατρεία και οι αναφορές σε νόμους και ΦΕΚ θρέφουν την διαφθορά;
Το «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει πώς ένας τοίχος 2,5 μέτρων, που χτίστηκε χωρίς άδεια, παράνομα, αποδεικνύεται πιο ισχυρός από το κράτος, την βαριά νομοθεσία των Πολεοδομιών και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το αθάνατο ‘21 και η ευθανασία της Ιστορίας (24/03/2011 - ΝΕΤ)
Είναι δύσκολο να κατεβάσεις τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ανδρούτσο, τον Μακρυγιάννη και άλλους ήρωες από τα κάδρα με τις δάφνες, και να τους τοποθετήσεις στη γη, ανάμεσα σε ανθρώπους, πάθη, μίση, προδοσίες ίσως, εκτός από ηρωισμούς και αυταπάρνηση.
Πολλοί από αυτούς δυστυχώς δεν σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Τούρκους, αλλά παραδόθηκαν στην ευθανασία που τους επεφύλαξε η λήθη, τα συμφέροντα και πολλές φορές η ιστορική ανακρίβεια.
Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε, ο Ανδρούτσος δολοφονήθηκε, ο Υψηλάντης αφορίστηκε, ο Νικηταράς κατάντησε ζητιάνος και ο Καραϊσκάκης ίσως πρόλαβε και πέθανε νωρίς.
Τι ήταν το 1821;
Πόσο ήρωες ήταν οι ήρωες;
Θέλουμε την Ιστορία σκέτη ή με ολίγον από μύθο;
Αγαπάμε τους ήρωες μας συνήθως μετά θάνατον και αφού τους σκοτώσουμε οι ίδιοι;
Αποτελούν οι «τρύπες» στην Ιστορία εθνικό συμφέρον ή εθνική τυφλότητα;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τους κοινούς θνητούς του 1821, που έγιναν ήρωες επειδή απλώς θέλησαν να υπερβούν τον εαυτό τους και για εμάς που τους ηρωοποιήσαμε στην ανάγκη να προσκυνούμε εθνικά εικονίσματα.

GOLDMAN SACHS η Τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο (31/03/2011 - ΝΕΤ)
Το 2008 μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε με πρόταση του υπουργού Οικονομικών Τζ. Πόλσον να χρηματοδοτήσει αρχικώς τις αμερικανικές Τράπεζες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Lehman Brothers, Τράπεζα που σε μεγάλο βαθμό ήταν υπεύθυνη για την κρίση. Μετά από την κατάρρευσή της, ο Πόλσον χρηματοδότησε με ειδική ρύθμιση τις Τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και την Goldman Sachs βασικό ανταγωνιστή της Lehman Brothers.
Ο Πόλσον βέβαια, υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής της Goldman Sachs, της Τράπεζας που, όπως φαίνεται, κυβερνά τον κόσμο. Στελέχη της γίνονται πρωθυπουργοί, υπουργοί, επικεφαλής οικονομικών οργανισμών. Μια οικονομική μυστική σέχτα κινεί τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας, ανεβάζοντας οικονομίες και κυβερνήσεις. Τα στελέχη της, ιεραπόστολοι του χρήματος, προφήτες των αγορών δουλεύουν στην τράπεζα 10 χρόνια και μετά προωθούνται σε κυβερνήσεις δημιουργώντας ένα δίκτυο ελέγχου της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής.

Τράπεζα της Ελλάδος: Η σιωπή είναι χρυσός; (14/04/2011 - NET)
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πιο γνωστή άγνωστη Τράπεζα. Είναι η Τράπεζα των Τραπεζών. Στο μυαλό του καθενός είναι η Τράπεζα που εξέδιδε το ελληνικό νόμισμα, που φυλάσσει για 83 χρόνια τον ελληνικό χρυσό και καθορίζει την οικονομική πολιτική.
Είναι δηλαδή η Τράπεζα του ελληνικού κράτους. Είναι όμως;
Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι καν κρατική. Είναι μια ανώνυμη εταιρεία όπου το κράτος έχει ένα ελάχιστο ποσοστό. Οι μέτοχοί της μπορούν να κερδίζουν απ’ αυτήν, όπως οι μέτοχοι όλων των εταιρειών.
Και τι γίνεται όταν ο μέτοχος θέλει να κερδίζει σε βάρος των υπολοίπων;
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ελληνική;
Στα θησαυροφυλάκιά της ο χρυσός φυλάσσεται το ίδιο καλά με τα μυστικά της. Ο χρυσός του οποίου πρόσφατα πουλήθηκε κρυφά μέρος του.
Τι ρόλο έπαιξε στην ελληνική κρίση;
Υπήρξαν παιχνίδια κερδοσκοπίας που υποστήριξε;
Μας ανήκει ο ελληνικός χρυσός;
Το «Κουτί της Πανδώρας», ανοίγει για το μοναδικό σημείο της Ελλάδας, στο οποίο το ελληνικό κράτος δεν έχει καμιά δικαιοδοσία.

Μεταμοσχεύσεις Όταν οι ασθενείς πεθαίνουν από «μαχαιρώματα» και όχι από νυστέρι (21/04/2011 - NET)
Σε λίγο καιρό, με νόμο του ελληνικού κράτους, όλοι οι Έλληνες θα είναι δότες ζωτικών οργάνων. Στην Ελλάδα υπάρχει το μικρότερο ποσοστό δωρητών οργάνων στην Ευρώπη. Παραδόξως όμως, παρότι δεν υπάρχουν όργανα για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες, η Ελλάδα εξάγει όργανα.
Πως μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, με τους ελάχιστους δότες, στέλνει όργανα στο εξωτερικό, επειδή στις ελληνικές λίστες δεν βρίσκονται κατάλληλοι λήπτες;
Πώς τα ιατρικά «μαχαιρώματα» θεωρούνται πιο αναγκαία από τα νυστέρια της Ιατρικής;
Πώς ο «χορός» εκατομμυρίων με ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία εξωτερικού, αλλά και προσωπικές περιουσίες συνοδεύουν στην Ελλάδα μια από τις πιο θαυματουργές ιατρικές πράξεις;
Γιατί επιδοτούμενα κέντρα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, δεν κάνουν αυτή τη στιγμή μεταμοσχεύσεις;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τις μεταμοσχεύσεις: Για ένα θέμα ζωής και θανάτου, που στην Ελλάδα είναι και ντροπής.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Πέμπτη 21 Απριλίου στις 23:00 μμ

Φάκελος Κύπρου 1 - 28/04/2011 - ΝΕΤ
Το 1986, η ελληνική Βουλή αποφάσισε την δημιουργία Επιτροπής που θα εξέταζε το γιατί φτάσαμε στην κυπριακή τραγωδία. Στην Επιτροπή κατέθεσαν δεκάδες μάρτυρες και διοχετεύτηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων. Ο φάκελος όμως έμεινε στο σκοτάδι. Σφραγίστηκε και τα έγγραφα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Για το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχτηκε ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, δεν τιμωρήθηκε κανένας.
Τι έγινε στην Κύπρο στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή; Μπορεί ο καθένας να βρει χιλιάδες βιβλία για αυτό. Αλλά όχι την επίσημη ελληνική θέση.
Πριν από έναν μήνα, η κυπριακή Βουλή, μετά από έρευνα ετών, έβγαλε το δικό της πόρισμα.
Ποιοί φταίνε; Γιατί φταίνε; Στην Ελλάδα δεν ακούστηκε το παραμικρό. Μόνο διάψευση για μια πτυχή που αφορούσε έναν έλληνα εκδότη.
Η είδηση δεν ακούστηκε ποτέ, αλλά η διάψευση γράφτηκε από όλους.
Το Κουτί της Πανδώρας, ανοίγει τον Φάκελο της Κύπρου με τους πρωταγωνιστές και τα ντοκουμέντα της εποχής.
Ποιοί και πώς έκαναν το πραξικόπημα στην Κύπρο;
Στην επόμενη εκπομπή «Φάκελος Κύπρου 2» δείτε πώς έγινε η εισβολή και πόσο ήρωες ήταν αυτοί που διεκδίκησαν αργότερα τα μετάλλια και τις δάφνες από τα πεδία των μαχών που εγκατέλειψαν.

Φάκελος Κύπρου 2 - Η εισβολή, η προδοσία, οι Αμερικάνοι - 05/04/2011 - ΝΕΤ
Τα απόρρητα έγγραφα, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών
Στις 20 Ιουλίου του 1974 οι Τούρκοι έκαναν απόβαση στην Κύπρο. Σήμερα όλα τα στοιχεία μάλλον αποδεικνύουν πως απλώς αποβιβάστηκαν. Οι ελληνικές δυνάμεις κυνηγούσαν να σκοτώσουν τον Μακάριο στην Πάφο, την ώρα που τα τουρκικά αποβατικά χωρίς αντίσταση έβγαιναν στην Κερύνεια.
Το πραξικόπημα στην Κύπρο, άνοιξε πολιτικά και στρατιωτικά την κερκόπορτα στους Τούρκους. Οι προφάσεις για έναν αγώνα που θα οδηγούσε σε μια Κυπρο ελληνική και όχι Μακαριακή, μία βδομάδα μετά το πραξικόπημα, εξανεμίστηκαν πάνω στη φωτιά του πολέμου.
Προδοσία, ανοησία ή μια παγίδα στην οποία μαζί με τα «ποντίκια» της φιλοδοξίας έπεσε και ολόκληρη η Κύπρος και η Ελλάδα;
Τι έγινε στην Κύπρο στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή;
Η κρυφή ατζέντα του Χένρι Κίσινγκερ και τα σχέδια των Αμερικανών.
Πόσο ήρωες ήταν αυτοί που διεκδίκησαν αργότερα τα μετάλλια και τις δάφνες από τα πεδία των μαχών που εγκατέλειψαν;

Ανάπηρη πόλη - Πέμπτη 26/05/2011 - ΝΕΤ

Η Αθήνα είναι μια ευρωπαϊκή πόλη. Με μετρό, συγκοινωνίες, έντονη διασκέδαση, γήπεδα, έργα του Καλατράβα. Στα πεζοδρόμιά της βέβαια μπορείς να βρεις τα πάντα. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σκουπίδια, περιττώματα ζώων που διαθέτουν φιλόζωοι και κάποιες φορές, σπάνια, πεζούς.
Το να περπατάς στην Αθήνα είναι δύσκολο και αν είσαι ανάπηρος αδύνατο. Σε πολλά πεζοδρόμια έχουν γίνει βέβαια ράμπες για αναπηρικά καροτσάκια και ειδικές διαδρομές για τυφλούς. Αυτοί που της έφτιαξαν ωστόσο, παρότι έβλεπαν δεν καταλάβαιναν ή έκαναν πως δεν έβλεπαν.
Γίναμε λοιπόν, για λίγο ανάπηροι και περάσαμε ένα πρωινό στην Αθήνα με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη και ένα αναπηρικό καροτσάκι.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τους ανθρώπους που μεταφέρουν τον αγώνα τους για ζωή και την αξιοπρέπειά τους πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο. Για τους ανθρώπους που επιβιώνουν σε μια πόλη και σε μια κοινωνία φτιαγμένη για αρτιμελείς.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για την αναπηρία μας. Την αναπηρία που δημιουργεί η άγνοια.

Ο δρόμος (για την πλατεία) είχε την δική του ιστορία - Δευτέρα 13/06/2011 - ΝΕΤ
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ εκτάκτως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 22:00
Η πλατεία ήταν γεμάτη πριν από πολλά χρόνια. Τότε που το αίτημα της Δημοκρατίας ήταν κυρίαρχο. Με ανθρώπους με ιδέες, με όνειρα, με αγωνία. Στη συνέχεια οι πλατείες γέμισαν με πλαστικά κομματικά σημαιάκια. Γίναμε από πολιτικά όντα κομματικοί οπαδοί. Και ξαφνικά άδειασαν οι πλατείες, όπως «άδειασαν» και οι άνθρωποι.
Πήγαμε στο «πάμε πλατεία!». Μια πλατεία που στέγαζε την καλοπέρασή μας, τον ευδαιμονισμό, την επίδειξη, την ελαφρότητα. Τα όνειρα έγιναν πιο χειροπιαστά. Χωρούσαν στο τραπεζάκι του καφέ της πλατείας. Ένα κινητό, ακριβά τσιγάρα, πορτοφόλι με πιστωτικές κάρτες. Στις πλατείες μπήκαν οι οθόνες με πλάσμα, πάρκαραν ακριβά αυτοκίνητα και γίνονταν συναυλίες με ποπ τραγούδια.
Και ξαφνικά οι πλατείες άλλαξαν και πάλι. Γέμισαν με ανθρώπους, οργή, συνθήματα και αιτήματα.
Τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα;
Τι σήκωσε τους Έλληνες από τους καναπέδες τους και τους ώθησε να γεμίσουν τις πλατείες;
Οι πολίτες υιοθετούν το «απολιτίκ» στις δράσεις τους ή αντιδρούν με πολιτική διαύγεια στην κομματικοποίηση των ιδεών τους;
Πρόκειται για σύγκρουση με το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που κάποτε ήταν η σωτηρία μας ή σύγκρουση με το παρελθόν μας και ίσως με τον εαυτό μας;
Το «Κουτί της Πανδώρας» πάει στις πλατείες του παρόντος μας, τις συγκρίνει με τις πλατείες των προηγούμενων δεκαετιών και καταγράφει την αγανάκτηση που γράφει Ιστορία.

Η μνήμη και το Μνημόνιο - Πέμπτη 16/06/2011 - ΝΕΤ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο. Δανείζεται ακριβό χρήμα για να αποπληρώνει δάνεια. Όπως ο κακός καταναλωτής. Είναι αδιέξοδο λένε αρκετοί, οδηγεί στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας. Είναι μονόδρομος απαντούν άλλοι, πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αν η κρίση θεωρηθεί ως αποκλειστικά ευθύνη του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού κράτους, τότε η Ελλάδα μπορεί να γίνει υποχείριο των δανειστών της και των όρων τους. Αν αιτία χαρακτηριστεί ο τρόπος λειτουργία της ΕΕ και η αδυναμία της να λειτουργήσει με ομοιογένεια, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Τι ισχύει τελικά; Πώς φτάσαμε στην κρίση; Φταίμε όλοι; Ζούμε το αναπόφευκτο; Ήταν το μνημόνιο μονόδρομος ή μήπως η μνήμη μας θέλει να είναι ασθενής στο τι συνέβη τόσα χρόνια; Τι θα γίνει αν η Ελλάδα βγει από τη λογική και τις δεσμεύσεις του μνημονίου; Μπορεί να υπάρξει διαφορετικά;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για την Ελλάδα που ταλαντεύεται ανάμεσα σε
μνημόνια, μνήμες και αναμνήσεις.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ με νέα ώρα προβολής
Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 22:00 μμ

Της Μεταπολίτευσης καημένη γενιά - Πέμπτη30/06/2011 - ΝΕΤ
Η γενιά του Πολυτεχνείου μάτωσε, πάλεψε, αγρίεψε, απαίτησε, ανέβηκε στα πολιτικά μπαλκόνια, κάπνισε πούρα, οδήγησε ακριβά αυτοκίνητα, τα «έσπασε» στα μπουζούκια και τώρα μοιάζει φοβισμένη απέναντι σε όσα δημιούργησε.
Αν το 1974 άλλαξε το πολίτευμα, σήμερα ίσως αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούμε μέσα σε αυτό το πολίτευμα. Επαναπροσδιορίζουμε τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό, την ελευθερία, τον εαυτό μας τον ίδιο.
Τρεις διαφορετικές παρέες ξετυλίγουν στο «Κουτί της Πανδώρας» την ιστορία μιας γενιάς, της καημένης γενιάς της Μεταπολίτευσης.
Το «Κουτί της Πανδώρας» καταγράφει τη συνάντηση μετά από δεκαετίες τριών πρωταγωνιστών των ημερών του Πολυτεχνείου. Πρώην φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών κάνουν τον απολογισμό μιας εποχής, στην οποία κάποιοι φόρεσαν τα ζιβάγκο, αργότερα τα κουστούμια και τώρα κάποιοι κινδυνεύουν να φορέσουν και τις στολές της φυλακής.
Ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος, ο βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός και ο συγγραφέας, Πέτρος Τατσόπουλος κάθονται στο ίδιο τραπέζι και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αμφισβήτηση που προκάλεσε η ανειλικρίνεια του μεταπολιτευτικού συστήματος.
Στο γέννημα της μετα-μεταπολίτευσης νέοι καλλιτέχνες χορογραφούν μπροστά στην κάμερα της εκπομπής, με αφορμή τα βιώματά τους, από μια Ελλάδα που έμεινε με ανεκπλήρωτα οράματα.

Πέμπτη 30 Ιουνίου στη ΝΕΤ στις 22:00 μμ

«Χάσαμε» την μπάλα - Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 - ΝΕΤ

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και μιλάει αποκλειστικά στον Κώστα Βαξεβάνη και την εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας» για το ποδόσφαιρο, τα στημένα παιχνίδια και για το πως χάσαμε τελικά την μπάλα.

«Χάσαμε» την μπάλα

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο εκείνο που ήταν η προέκταση της αλάνας. Παίκτες όπως ο Μίμης Παπαϊωάννου έκαναν μεταγραφή για μία πορτοκαλάδα και η νίκη δεν είχε πάντοτε έναν πατέρα. Οι παράγοντες της ομάδας ήταν απλώς δημοφιλείς και οι παίκτες κάτι σαν ήρωες. Σήμερα η μπάλα του ποδοσφαίρου έχει πολλές γωνίες. Κόβει απ’ όπου και αν την πιάσεις αν και λατρεύεται με μεγάλο πάθος. Σήμερα οι παράγοντες των ομάδων κυκλοφορούν με μπράβους, καπνίζουν ακριβά πούρα, συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι της νύχτας, έχουν στη διάθεση τους στρατιές από νομικούς και δημοσιογράφους. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα παιχνίδι. Πολύ περισσότερο δεν είναι τίμιο παιχνίδι. Είναι θέαμα που εμπεριέχει την κουλτούρα των παραγόντων του. Χορός δισεκατομμυρίων με μεταγραφές αλλά κυρίως υπερτιμολογημένα τηλεοπτικά δικαιώματα και στοιχήματα. Τα γήπεδα έχουν αδειάσει αλλά το ποδόσφαιρο δεν χάνει. Οι άνθρωποι του, πρόεδροι, παίκτες, προπονητές και διαιτητές συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά ακόμα και από τα στοιχήματα. Υπάρχουν διαιτητές που έχουν παίξει στοίχημα ακόμα και για την συμπεριφορά τους στο παιχνίδι. Η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε για τα στημένα παιχνίδια αφορά το αποτέλεσμα. Η ουσία είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Άνομο, υποκριτικό, διαπλεκόμενο, με πολιτικές διασυνδέσεις και άλλοθι πάντα το θέαμα.

Μια εκπομπή για το πώς και γιατί «χάσαμε» την μπάλα

Το «Κουτί της Πανδώρας» την Πέμπτη 7 Ιουλίου

Ο τζόγος του ποδοσφαίρου - Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 - NET
Πως χάθηκε περιέργως το 2006 η λίστα με τους συνήθεις τυχερούς του Πάμε Στοίχημα;
Πόσοι από αυτούς αποδεικνύεται πως έστηναν παιχνίδια;
Πως αθωώθηκαν στα δικαστήρια αυτοί που σήμερα παραπέμπονται;
Το μπλεγμένο κουβάρι παραγόντων, στοιχήματος, ποινικών, δικαστών και δημοσιογράφων.
Μια εκπομπή για το τζόγο του ποδοσφαίρου
Το «Κουτί της Πανδώρας» την Πέμπτη 14 Ιουλίου

Ο ασύλληπτος Μάκης Ψωμιάδης - Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 - ΝΕΤ

Ο ασύλληπτος Μάκης Ψωμιάδης και τα χαμένα ντοκουμέντα

Ο Μάκης Ψωμιάδης είναι πλέον από τα πιο γνωστά πρόσωπα στην Ελλάδα. Η αναζήτησή του από τις ελληνικές αρχές, για τη συμμετοχή στα στημένα παιχνίδια του ποδοσφαίρου, γι’ αυτούς που ξέρουν, δεν είναι παρά μια απλή περιπέτεια.

Ο Μάκης Ψωμιάδης δεν είναι ένας γραφικός παράγοντας του ποδοσφαίρου όπως πιστεύουν πολλοί, ούτε ένας επιχειρηματίας που ισορροπεί ανάμεσα σε νομιμότητα και παρανομία.

Εναντίον του έχουν εκδοθεί εντάλματα της Ιντερπόλ, έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπορία χρυσού, απαγωγές, συκοφαντία, έχει καταδικαστεί, αλλά δεν έχει κανει ούτε μια μέρα φυλακή.

Ακόμη και στην αντιδικία του με τον ισχυρό άντρα της κυβέρνησης Κώστα Λαλιώτη, τον οποίο συκοφάντησε με δημοσιεύματά του, η υπόθεση τελεσιδίκησε μετά από 6 χρόνια. Κατάφερνε να πάρει ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις για να αναβάλλονται οι δίκες. Ένας άνθρωπος είναι νεκρός εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

Ο Μάκης Ψωμιάδης συμμετέχει στην κοινωνκή ζωή της χώρας, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης επιχειρήσεων που δεν είναι στο όνομά του, υποδαυλίζει έναν μύθο που τον εμφανίζει πίσω από σημαντικά πράγματα. Όταν όμως έρχεται η ώρα της κρίσης, ο ίδιος δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο μέλη της οικογένειάς του.

Το Κουτί της Πανδώρας ανοίγει σήμερα με τον Μάκη Ψωμιάδη όχι γιατί είναι ένα πρόβλημα του ποδοσφαίρου, αλλά ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα.

Το 2001 κάποιοι έβαλαν τον Ψωμιάδη να κάτσει δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν αγνοία του, στον αγώνα του Κυπέλου.

Ο Ψωμιάδης, διασώζεται συνεχώς, υπερπηδώντας καταγγελίες και πολλές φορές εισαγγελικές έρευνες. Από την εποχή που ακόμη και ο ίδιος παραδεχόταν σχέση με τη χούντα. Έχει ανθρώπους στον κρατικό μηχανισμό; Ήταν ο ρασοφόρος βασανιστής του ΕΑΤ ΕΣΑ; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ κατασχεμένα ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία φέρεται να βασανίζει ανθρώπους;

Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 22:00 μμ

Οι μεγαλοοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε (Α' Μέρος) - Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011 - ΝΕΤ

Φωτογραφίσεις σε life style περιοδικά, κοσμικές συναντήσεις και συμμετοχή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και gala. Τα κοσμοπολίτικα μέρη αποτέλεσαν αγαπημένους προορισμούς και η λαμπερή κοινωνική ζωή τους συνδέθηκε με την επιτυχή επιχειρηματική δράση τους.
Ο φωτογραφικός και τηλεοπτικός φακός των ΜΜΕ τους αγάπησε, τους ευνόησε, τους ανέδειξε ως πρόσωπα της χρονιάς, πρόσωπα απολύτως επιτυχημένα, πρόσωπα προς μίμηση. Είναι οι επιχειρηματίες που φλέρταραν με ιδιαίτερο ζήλο με τη λάμψη των φλας, μετουσιώνοντας την επιτυχία τους να ποζάρουν, σε συνώνυμο της επιτυχίας που απορρέει από το επιχειρηματικό δαιμόνιό τους.
Εσχάτως φλέρταραν έντονα και με την φυλακή. Είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες που οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο. Είναι οι επιχειρηματίες που οι οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ, προς τους εργαζόμενους τους, προς την Εφορία, αγγίζουν τις χιλιάδες, ακόμη και τα εκατομμύρια ευρώ και τώρα οδηγούνται στον εισαγγελέα με χειροπέδες.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τους μεγαλοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε και καταγράφει την αντίθεση και την αντίφαση που σημειώνει ο κοινωνικός με τον επιχειρηματικό βίο τους.


Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει στη ΝΕΤ
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 23:00

Οι μεγαλοοφειλέτες που όλοι αγαπήσαμε (Β' Μέρος) - Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 - ΝΕΤ

Οι μεγαλοφειλές που όλοι αγαπήσαμε. Λάμπουν χρόνια στις τηλεοράσεις, τα πάρτι, τις φιλανθρωπίες. Όταν συλλαμβάνονται, πηδάνε από τα παράθυρα του νόμου ξανά προς την ελευθερία. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, θα ενταχθούν στο άρθρο 99 και θα πάνε για πτώχευση.
Την ώρα που οι διωκτικοί μηχανισμοί κάνουν δικογραφίες και προσπαθούν να εισπράξουν κάποια από τα χρωστούμενα, ακριβά νομικά επιτελεία παίζουν με τους νόμους και με την νοημοσύνη μας.
Πώς το άρθρο 99 για την πτώχευση εταιρείας, γίνεται «πλυντήριο» των χρεών των μεγαλοφειλετών;
Πώς οι μεγαλοφειλέτες ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου;
Γιατί οι περίφημες λίστες με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό στο χρηματοκιβώτιο της Βουλής;
Πως γιγαντώθηκε το πρόβλημα του τηλεοπτικού σταθμού ALTER; Ποια η ευθύνη των τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
Πώς ο διευθύνων σύμβουλός του ALTER, καταφέρνει να μένει μακριά από την τσιμπίδα του νόμου;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει σε μια ακόμη εκπομπή για τους μεγαλοφειλέτες που γίνονταν πρότυπα επιχειρηματικότητας, επιτυχίας, φιλανθρωπίας και καλής ζωής για την ελληνική κοινωνία, την ίδια ώρα που ζημίωναν το Δημόσιο με υπέρογκα ποσά.
«Επειδή τίποτα, δεν είναι όπως φαίνεται»

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 στις 23:00 στη ΝΕΤ

Το Βατοπέδι σε νούμερα (Α' Μέρος) - Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 - ΝΕΤ

Τον Σεπτέμβριο του 2008 το «Κουτί της Πανδώρας» αποκάλυψε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του Αγίου Όρους, με την καθοδήγηση του Εφραίμ, διεκδίκησε τη λίμνη Βιστωνίδα από τους αγρότες και το Δημόσιο. Όταν έχασε νομικά τις διεκδικήσεις, κινητοποίησε τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, υπουργούς προκειμένου με παράνομες υπουργικές αποφάσεις να πάρει όσα ήθελε. Και όχι μόνο αυτό. Αφού πήρε τις εκτάσεις όπου θα έκανε εκκλησιαστικά ιδρύματα και σχολές, τις αντάλλαξε με οικόπεδα φιλέτα σε όλη την Ελλάδα.
Πώς κατάφερε μια ομάδα μοναχών, να διασυνδεθεί με μοναδικό τρόπο με την εξουσία, με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πολιτικούς για να διαχειριστεί ως ομάδα χρηματιστών και μάνατζερ περιουσία δισεκατομμυρίων που δεν της ανήκε.
Το «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει το οικονομικό σκέλος του σκανδάλου του Βατοπεδίου, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, την ακίνητη περιουσία.
Για πρώτη φορά μιλά στο «Κουτί της Πανδώρας» ο παραιτηθείς αντεισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης που χειριζόταν την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Ποιοι και πως πίεζαν να μην πάει η δικογραφία που απέδιδε ευθύνες σε υπουργούς, στην Βουλή;
Ποιοι και πώς απέκρυπταν στοιχεία από την δικαστική έρευνα;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για το πολιτικό και δικαστικό παιχνίδι που θέλησε να βγάλει τα «μάτια» της Δικαιοσύνης.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 23:00 μμ

Το Βατοπέδι σε νούμερα (Β' Μέρος) - Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 - ΝΕΤ

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής αποκαλύφθηκε η ωμή παρέμβαση στη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, οι υπόγειες συμφωνίες για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, οι παράνομες υπουργικές αποφάσεις υπέρ των διεκδικήσεων του μοναστηριού, αλλά και η δεινή ικανότητα της διοίκησης της Μονής Βατοπεδίου, στο real estate, στην ίδρυση off shore εταιρειών και στην κατάθεση δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολυάριθμους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, το συμπέρασμα που βγαίνει από την δημοσιογραφική έρευνα, είναι ανάλογο με τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας. Δεν πρόκειται για κάποιους ανθρώπους της Εκκλησίας, αλλά για σκληρούς μάνατζερ που την χρησιμοποίησαν. Ακόμη και τα ιερά κειμήλια.
Το «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει πώς η ομάδα Εφραίμ χειρίζεται τεράστια ποσά χρημάτων.
Γιατί καταθέτει μεγάλα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, τα οποία δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με τη Μονή;
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που αποτελούν τον κοινωνικό και φιλικό περίγυρο του Εφραίμ;
Για πρώτη φορά μιλά στο «Κουτί της Πανδώρας» η Σταματίνα Μαντέλη, στέλεχος της ΝΔ και διευθύντρια της Υπηρεσίας που «έφτιαξε» το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η υπόθεση με ένα τηλεφώνημα.
Ποιοι πίεσαν και με ποιο τρόπο να ολοκληρωθεί η σκανδαλώδης ανταλλαγή;
Για πρώτη φορά στο «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτεται έγγραφο που δείχνει τους υπεύθυνους για το «ιερό» σκάνδαλο.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 23:00 μμ

Δίστομο- Χάγη: Όταν η Ελλάδα εκτελεί το συμφέρον και την αξιοπρέπειά της - Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 - ΝΕΤ

Η Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Πλήρωσε αναντίστοιχα με το μέγεθός της, τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά είναι η μόνη χώρα που δεν πήρε ποτέ αποζημιώσεις για τον πόλεμο. Οι κυβερνήσεις της, με διάφορα επιχειρήματα, αλλά με πραγματικούς λόγους που τώρα ακόμη αποκαλύπτει η έρευνα, δεν προχώρησαν σε διεκδικήσεις από τη Γερμανία.
Ακόμη και οι διεκδικήσεις θυμάτων μεμονωμένα εναντίον της Γερμανίας, αντί να βρουν τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Πώς η διεκδίκηση των κατοίκων του Διστόμου εμποδίστηκε με κάθε τρόπο;
Πως οι ελληνικές κυβερνήσεις «έκρυβαν κάτω από το χαλί» τις διεκδικήσεις για την δικαίωση της Ελλάδας;
Τι σημαίνει η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης;
Γιατί η Ελλάδα δεν κάνει καμία κίνηση που θα ωφελούσε ενδεχομένως και σε διαπραγμάτευση του χρέους;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τη διαδρομή από το Δίστομο στη Χάγη και καταγράφει τους σταθμούς κατά τους οποίους η Ελλάδα εκτελεί το συμφέρον και την αξιοπρέπεια της.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Ο φόβος του φόβου - Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012 - ΝΕΤ

Η Ελλάδα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην Ιστορία της. Ο «πόλεμος» χαρακτηρίζεται οικονομικός και δυστυχώς αυτή τη φορά δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι. Μέσα σε δύο χρόνια οι Έλληνες πολίτες βλέπουμε τη ζωή μας να έχει αλλάξει δραματικά. Η ευδαιμονία του παρελθόντος έχει δώσει τη σκυτάλη στην καχυποψία, στον προβληματισμό, στον φόβο.
Οι κρίσεις πανικού μεταδίδονται και ο φόβος που νιώθει ο καθένας για το μέλλον σε μια χώρα που δείχνει να καταρρέει, διασπείρεται.
Υπό αυτή την έννοια, είμαστε όλοι ασθενείς;
Πόσο έντονες είναι οι πιέσεις που μας προκαλεί αυτός ο φόβος για την επιβίωση;
Πόσο ταπεινωμένοι νιώθουμε; Πόσο μεγαλύτερος γίνεται ο φόβος μας για την χαμένη αξιοπρέπεια της πατρίδας μας;
Πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί ο φόβος των πολιτών από τα ΜΜΕ, αλλά και από τους πολιτικούς;
Πως ο φόβος χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προπαγάνδας και μεθόδευσης, ιστορικά;
Ο φόβος μας κάνει συντηρητικούς ή επαναστάτες;
Τελικά φοβόμαστε τον φόβο μας;
Άνθρωποι που τα είχαν «όλα» μαρτυρούν τον προσωπικό τους φόβο.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τον φόβο που μας τρομάζει, μας απελπίζει, μας πεισμώνει, μας καθοδηγεί.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Ο πόλεμος του φαρμάκου - Τρίτη 5 Μαρτίου 2012 - ΝΕΤ

Γενόσημα: Μια λέξη που όχι μόνο προκάλεσε μια μεγάλη αντιπαράθεση στον χώρο της Υγείας, αλλά φαντάζει και τρομακτική.
Ένα τεράστιο κύκλωμα φαρμάκου και βέβαια μια αντίληψη που συνδέει, όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και οικονομικά, τον γιατρό με την φαρμακοβιομηχανία έχουν το ρόλο τους σε αυτό που γίνεται σήμερα.
Γενόσημο φάρμακο ή όχι;
Επικίνδυνο ή απλώς φάρμακο;
Προβληματισμός για την υγεία των ασθενών ή των συμφερόντων;
Θα κατακλυστεί η ελληνική αγορά φαρμάκου από γενόσημα κατασκευασμένα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου;
Ένα γενόσημο φάρμακο είναι έως και 40% φθηνότερο από το πρωτότυπο. Είναι χειρότερο;
Ανοίγουμε το «Κουτί της Πανδώρας». Γεμάτο φάρμακα.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 6 Μαρτίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Δ-ΟΣΕ και μένα μπάρμπα (Α' Μέρος) - Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 - ΝΕΤ

Οι διοικήσεις του ΟΣΕ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δημιούργησαν έναν ΟΣΕ που κινήθηκε πάνω στις ράγες του παραλόγου. Από την μία η εγκατάλειψη και από την άλλη τα μεγάλα έργα. Από την μία τα χρέη και από την άλλη οι ακριβές επενδύσεις.
Υπάρχει ένα τραίνο στον κόσμο που σφύριξε μόνο μια φορά. Έκανε ένα και μοναδικό ταξίδι πάνω σε μια γραμμή που στοίχισε 13 εκατομμύρια ευρώ και χάθηκε. Μαζί με τα 13 εκατομμύρια.
Στη δεκαετία του 90 ο ΟΣΕ επεξεργάστηκε σενάρια για την νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης. Το 1997 ξεκίνησε το έργο διάνοιξης τούνελ. Από τότε έχουν υπογραφεί 3 κύριες συμβάσεις και 5 συμπληρωματικές, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά οι σήραγγες δεν έχουν τελειώσει.
Ο ΟΣΕ επιχείρησε να κάνει μια επένδυση με δίκτυο επικοινωνιών, μέσω οπτικής ίνας. Το δίκτυο αυτό είναι σήμερα θαμμένο, βεβαίως πληρωμένο και ανενεργό.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τον διακομματικά διεφθαρμένο ΟΣΕ. Για τα τραίνα που φύγαν, χαραμίζοντας στις ράγες τους εκατομμύρια ευρώ.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 13 Μαρτίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Δ-ΟΣΕ και μένα μπάρμπα (B' Μέρος) - Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 - ΝΕΤ

Μεγάλα έργα χρονίζουν και έχουν μετατραπεί σε μαύρες τρύπες για τον προϋπολογισμό. Ο ΟΣΕ έχει εκτροχιαστεί εγκαταλείποντας τις ράγες της λογικής. Η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα τα τραίνα που δεν έχει.
Πολλοί μιλούν για ελληνική κακοδαιμονία, γραφειοκρατία και κάκιστο Κράτος. Όπως είδατε και στην προηγούμενη εκπομπή, το κράτος και οι λειτουργοί του λειτουργούν μια χαρά και εκσυγχρονιστικά, αλλά όχι για τον ΟΣΕ.
Δείτε πως ένα ολυμπιακό έργο για λογαριασμό του ΟΣΕ ξεκίνησε να κατασκευάζεται μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πως το σκάνδαλο Siemens- ΟΣΕ συναντάει το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Πως ο ΟΣΕ νοίκιαζε τραίνα που θα μπορούσε με τα ίδια λεφτά να αγοράσει.
Πως έκτισαν κτήριο του ΟΣΕ, κόστους ενός εκατομμυρίου και το γκρέμισαν.
Πως «εξαφανίστηκαν» 7.000 βαγόνια.
Ο ΟΣΕ δεν αγκομαχά στις γραμμές γιατί μεταφέρει το βαρύ φορτίο της γραφειοκρατίας, αλλά αυτό της μίζας και της διαφθοράς.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για μερικά ακόμη από τα σκάνδαλα που έκαναν τον ελληνικό σιδηρόδρομο, συρμό ελλειμμάτων και διαφθοράς.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 20 Μαρτίου εκτάκτως στις 00:15 πμ, (λόγω του αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ- Μακάμπι Τελ Αβίβ)
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Όταν το γιαούρτι γίνεται πολιτική - Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 - ΝΕΤ

Μια διαλεκτική άποψη για την πολιτική, λέει πως τα πάντα είναι πολιτική. Ακόμη και η μη πολιτική άποψη είναι πολιτική, καθώς παραχωρεί τη μοίρα σου στην πολιτική απόφαση των άλλων.
Είναι αυτό το «τα πάντα» κυριολεκτικό;
Μπορεί να είναι το γιαούρτι πολιτική;
Μερικές από τις σελίδες της πολιτικής ιστορίας των τελευταίων μηνών, μυρίζουν μαγιά γιαουρτιού. Ακόμη και τα θύματα του γιαουρτώματος κατανοούν γιατί συμβαίνει αυτό σε μια Ελλάδα που το πολιτικό σύστημα δείχνει αδύναμο να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα της χώρας.
Αυτή η κατανόηση μπορεί να γίνει δικαιολογία;
Πολλοί ισχυρίζονται πως από τη στιγμή που αυτός που τιμωρείται για όλα είναι ο πολίτης, ενώ ο θύτης πολιτικός είναι προστατευμένος και ατιμώρητος, το γιαούρτωμα είναι η μικρότερη ζημιά.
Μέχρι πού φτάνει το δικαίωμα και ποιός ορίζει τον ένοχο ή τον αθώο;
Απειλεί το γιαούρτι τη Δημοκρατία ή απλώς δροσίζει τη μνήμη;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για την κουλτούρα της διαμαρτυρίας που δείχνει, σύμφωνα με κάποιους, να ισορροπεί ανάμεσα στην οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας και τη σηματοδότηση ενός ακόμη αδιεξόδου.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 27 Μαρτίου εκτάκτως στις 00:00, αμέσως μετά από τον αγώνα μπάσκετ Μακάμπι- ΠΑΟ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Lifestyle, ένας θάνατος χωρίς στυλ - Τρίτη 3 Απριλίου 2012 - ΝΕΤ

Το life style πεθαίνει και πεθαίνει χωρίς κανένα στυλ. Τα κότερα, όσα δεν πουλήθηκαν σαπίζουν στις μαρίνες, τα πούρα έσβησαν και ίσως πολλές από τις βίλες αντικατασταθούν με κελιά.
Τι ήταν το life style;
Ήταν αποτέλεσμα μια εποχής ή διαμόρφωσε την εποχή του;
Η ανόητη κότα της ματαιοδοξίας γέννησε τα πολύχρωμα αυγά του life style ή αυτά έκαναν τις κότες που φτερούγιζαν σε μια Ελλάδα με πίστες και κομμωτήρια;
Τα δάχτυλα σηκώνονται και δείχνουν κάποιους ως υπεύθυνους. Αυτούς που παρέσυραν την ελληνική κοινωνία που τώρα ξαφνικά ωριμάζει. Είναι έτσι;
Ποιος ήταν ο καταναλωτής του life style;
Ποιοί αγόραζαν τα περιοδικά του Πέτρου Κωστόπουλου;
Ποιοί πρόβαραν τον εαυτό τους στον καθρέφτη αντιγράφοντας τα πρότυπά του;
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 3 Απριλίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Μπαγκλαντές: Οδοιπορικό στην γη των κολασμένων - Τρίτη 10 Απριλίου 2012 - ΝΕΤ

Το Μπαγκλαντές είναι μία χώρα λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα με πληθυσμό 16 φορές περισσότερο. Και αυτό είναι το μόνο στατιστικό που μπορεί να κατανοήσει κάποιος. Γιατί τα υπόλοιπα είναι ακατανόητα, όσο και η αδικία.
Το «Κουτί της Πανδώρας» καταγράφει σε ένα οδοιπορικό όχι απλώς τη δυστυχία, αλλά το δρόμο της ζωής στον πλανήτη. Σε αυτό το δρόμο εκτός από τα μακιγιαρισμένα πρόσωπα υπάρχουν και τα πρόσωπα των γυναικών καμένα με οξύ. Υπάρχουν και τα σώματα δεκάχρονων παιδιών φουσκωμένα με στεροειδή για να είναι αρεστά στους πελάτες των πορνείων.
Το «Κουτί της Πανδώρας, ανοίγει στο Φάντιρπουρ του Μπαγκλαντές, το χωριό με τις πόρνες. Παιδιά γεννιούνται για να γίνουν πόρνες. Πόρνες που γεννήθηκαν από πόρνες και θα γεννήσουν πόρνες. Παιδιά ποτισμένα με στεροειδή για να παρουσιάσουν ανάπτυξη. Φουσκωμένα πρόσωπα, ακόμα ποιο φουσκωμένα στήθη.
Το Μπαγκλαντές, πολύ συχνά έχει το πρόσωπο των γυναικών των καμένων με οξύ. Γυναίκες που δεν υπάκουσαν, δεν αποδέχθηκαν την απαίτηση κάποιου άντρα, που δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Γυναίκες που τιμωρήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες. Περιφέρουν τα σακατεμένα τους πρόσωπα ως απόδειξη όχι μόνο φρίκης, αλλά και μοίρας.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ταξιδεύει στο Μπαγκλαντές, όπου καταγράφει σκληρές εικόνες. Αυτές μπορούν να εξηγήσουν γιατί κάποιος φεύγει από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με μία βάρκα για να φτάσει ως το κέντρο της Αθήνας.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

ΑΕΠΙ: Όταν μια ΑΕ εισπράττει στο όνομα των πνευματικών δικαιωμάτων (Α' Μέρος) - Τρίτη 17 Απριλίου 2012 - ΝΕΤ

Μήνες τώρα γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για είσπραξη δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης από περίπτερα που ακούνε ραδιοφωνάκι, από σουβλατζίδικα χωρίς τραπέζια, από καφενεία σε χωριά 10 κατοίκων. Η ΑΕΠΙ μια ανώνυμη εταιρεία, χρησιμοποιεί το ίδιο το κράτος και την Ελληνική Αστυνομία, για να εισπράττει αυτό που η ίδια ορίζει αυθαίρετα.
Πάνω από 6.000 μηνύσεις έχουν εξακοντίσει από τα πολυτελή γραφεία τους οι άνθρωποι της ΑΕΠΙ σε έλληνες επαγγελματίες. Όποιος θεωρήσει ότι το αντίτιμο είναι υπερβολικό ή άδικο, μπορεί να συρθεί στο αυτόφωρο, παρότι πρόκειται για μια ιδιωτική διαφορά. Και βέβαια η επωδός είναι πως κανένας δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο αποδίδει η ΑΕΠΙ τα έσοδα από τις εισπράξεις.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει με δύο εκπομπές για την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τη δράση της.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Δείτε την Τρίτη 17 Απριλίου στις 23:00 μμ το 1ο μέρος της εκπομπής
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

ΑΕΠΙ: Μια ΑΕ με κρατικές υπερεξουσίες (Β΄ Μέρος) - Τρίτη 24 Απριλίου 2012 - ΝΕΤ

Η ΑΕΠΙ όπως είδαμε στην προηγούμενη εκπομπή είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων. Ο νόμος της δίνει το δικαίωμα να εισπράττει από καταστήματα που παίζουν μουσική πνευματικά δικαιώματα σε ποσά που η ίδια ορίζει.
Ο νόμος τοποθετεί το ίδιο το κράτος ως διαμεσολαβητή υπέρ της ΑΕΠΙ. Ο καταστηματάρχης, αν διαφωνήσει στο ποσό που απαιτεί η ΑΕΠΙ, έχει απέναντί του την Ελληνική Αστυνομία και το αυτόφορο.
Καφενεία, κουρεία, σουβλατζίδικα όπου υπάρχει ραδιοφωνάκι καλούνται να πληρώσουν ΑΕΠΙ. Αν δεν το κάνουν, αν αμφισβητήσουν το δικαίωμα αυτό της εταιρείας, ο Δήμος δεν τους δίνει άδεια. Το ελληνικό κράτος δουλεύει για μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Η ΑΕΠΙ όμως επεκτείνεται και στο διαδίκτυο εκμεταλλευόμενη τις ασάφειες του νόμου. Sites καλούνται να πληρώσουν πνευματικά δικαιώματα μόνο και μόνο επειδή με συνδέσμους, , παραπέμπουν σε άλλα sites που ήδη πληρώνουν δικαιώματα. Καλούν δηλαδή τον ταχυδρόμο να πληρώσει το γραμματόσημο στο φάκελο.
ΑΕΠΙ, λοιπόν, μέρος δεύτερο. Μια ΑΕ με κρατικές υπερεξουσίες.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 24 Απριλίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Κακή επιστήμη στην υπηρεσία της διαφήμισης (Α' Μέρος) - Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 - ΝΕΤ

Διάφορα ματζούνια καταπίνονται για τη λεγόμενη αποτοξίνωση και οι κυρίες αλείφουν το πρόσωπό τους με ακριβές κρέμες για να γίνουν ξανά νέες. Επιστημονικοί όροι, πολλές φορές και επιστήμονες επιστρατεύονται για να δώσουν στην απάτη επιστημονική λάμψη.
Βιομαγνητικά κύματα, τοξίνες, βιταμίνες, ελεύθερες ρίζες, βιολογικά συστατικά, είναι επιστημονικοί όροι που χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν μια μεγάλη απάτη. Πολλές φορές γίνεται μέσω της τηλεόρασης.
Δείτε στο «Κουτί της Πανδώρας» πώς η διαφήμιση επικαλούμενη την επιστήμη και τις έρευνες προωθεί προϊόντα, παραπλανώντας τον καταναλωτή;
Πως η επιστημονικοφάνεια πείθει και πως οι ιατρικές και επιστημονικές μελέτες «στήνονται» κάποιες φορές για να προσδώσουν σε προϊόντα κύρος και αξιοπιστία;
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
Τρίτη 26 Ιουνίου στις 23:00 μμ
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

Κακή Επιστήμη στην υπηρεσία της διαφήμισης -  (Β' Μέρος) - Τρίτη 3 Ιουλίου 2012 - ΝΕΤ 

Διάφορα ματζούνια καταπίνονται για τη λεγόμενη αποτοξίνωση και οι κυρίες αλείφουν το πρόσωπό τους με ακριβές κρέμες για να γίνουν ξανά νέες. Επιστημονικοί όροι, πολλές φορές και επιστήμονες επιστρατεύονται για να δώσουν στην απάτη επιστημονική λάμψη.
Βιομαγνητικά κύματα, τοξίνες, βιταμίνες, ελεύθερες ρίζες, βιολογικά συστατικά, είναι επιστημονικοί όροι που χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν μια μεγάλη απάτη. Πολλές φορές γίνεται μέσω της τηλεόρασης.
Δείτε στο «Κουτί της Πανδώρας» πώς η διαφήμιση επικαλούμενη την επιστήμη και τις έρευνες προωθεί προϊόντα, παραπλανώντας τον καταναλωτή;
Πως η επιστημονικοφάνεια πείθει και πως οι ιατρικές και επιστημονικές μελέτες «στήνονται» κάποιες φορές για να προσδώσουν σε προϊόντα κύρος και αξιοπιστία;
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ την Τρίτη 3 Ιουλίου 2012
«Επειδή τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται»

 
ΕΡΤ - WebTv
07/07/2011 - «Χάσαμε» την μπάλα [01 | 02]
31/01/2012 - Το Βατοπέδι σε νούμερα (Α' Μέρος)
14/02/2012 - Το Βατοπέδι σε νούμερα (Β' Μέρος)
13/03/2012 - Δ-ΟΣΕ και μένα μπάρμπα (Α' Μέρος)
20/03/2012 - Δ-ΟΣΕ και μένα μπάρμπα (B' Μέρος)

Επίσημη ιστοσελίδα | Ιστοσελίδα ert.gr/webtvΕικόνα chris

To kouti tns Pavdwras

Parakalw, dev exei vea "To kouti tns Pavdwras" episodeia? Giati oi ekpompes pou exouv evdiaferov ligosteuouv stnv ellnvikn tnleorasn ???